Tuesday, April 12, 2011

berhenti

kebanyakan manusia yang tak pernah merokok memasang niat untuk cuba merokok. manakala setiap perokok terutamanya perokok tegar selalu memasang niat untuk berhenti merokok.

aku merokok sejak tingkatan tiga. tapi tak pernah sampai level perokok tegar. cuma baru-baru ni aku terjerumus ke kancah yang tak sepatutnya ini.

jadi, aku juga memasang niat untuk berhenti, sebelum aku disahkan menghidap penyakit gangren, kanser tekak, kanser paru-paru, kanser mulut, angin ahmar, chronic obstructive pulmonary disease, pneumonia, sakit jantung, komplikasi kehamilan, kehamilan pra-matang, gigi berkarat, dan lain-lain.

macam-macam cara nak berhenti merokok ni. tapi aku malas nak huraikan satu-persatu.

cuma, aku pernah dengar satu cara yang paling efektif untuk meninggalkan tabiat yang tak pernah langsung diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW ini iaitu;

'merokok seberapa banyak yang kau mampu sampai kau nak muntah tengok rokok.'

aku tak tau siapa punya teori. aku terpaksa pilih cara ni sebab cara ni yang paling mudah nak diamalkan.

sekian.

p/s: aku pernah berhenti sebab perempuan. kali ni aku nak berhenti atas usaha sendiri. tapi, kalau tak jadi, aku terpaksa berhenti sebab perempuan. perempuan memang power.

1 comment:

suraya said...

pompuan power!