Monday, November 28, 2011

ultra samad

BUNUH ABANG KERANA HUTANG RM50

begitulah lebih kurang tajuk headline surat khabar kosmo hari ini.

"peh banganggg betul la!" tempik Razif sambil melempar akhbar tabloid itu.

"hah tu la orang zaman sekarang bang. pasal duit 50 ringgit pun boleh membawak sampai berbunuh. abang sendiri pulak tu," celah Katy yang sedang mengetip kuku.

"ah bukan pasal tu abang mengamuk. abang mengamuk pasal surat khabar ni tulis 'Harimau Malaya Memalukan Negara'. tak patut laa media tulis macam tu. tak patriotik langsung! bila menang bukan main puji. pui!" jelas Razif sambil meludah sipi-sipi je nak kena betis Katy.

"ah dah memang betul pun memalukan. apa gila sepuluh minit Bahrain boleh kambek sampai menang 3-2? Liverpool pun tak boleh buat macam tu," balas Katy setuju dengan surat khabar.

"ah Katy ni pun sama je dengan surat kabar. bila menang puji-puji. bila kalah bising-bising. diorang tu main bola bukan main letih kejar bola sana-sini. ingat tak penat ke? bagi la sapot sikit kalau ye pun kalah. ini keje asik nak kutukk jee! baik tak payah jadi orang Malaysia la gini...!" amuk Razif lagi.

"eh yang abang ni apahal? bukan main bekap lagi kat player Malaysia. main bangang pun abang bekap. kang saya cakap abang sama bangang macam diorang kang jatuh nusyuz plak saya ni kang," ujar Katy kurang puas hati.

"abang ultra malaya! menang sapot kalah pun sapot. Katy apa tau?" jelas Razif.

"eleh.." bisik Katy malas nak bergaduh hal bola dengan suaminya.

...

"Samad!"

terkejut Samad bila abahnya teriak namanya betul-betul sebelah telinga Samad.

"mana buku repot kau? wah.. ko ingat abah tak tau ko dah dapat nombor periksa? senyap-senyap je ko ye? ko dapat nombor berapa periksa hari tu?" soal Razif bertalu-talu.

"er.. nombor tiga dari bawah abah.." jawab Samad gugup sambil jalan mengundur menjauhkan diri dari abahnya yang garang.

"amboi powernya ko Samad! ko ni nak jadi apa Samad? tiap kali periksa ko dapat nombor corot. kalau main bola power takpe la jugak. boleh abah daftar ko masuk akademi Manchester United jadi macam Ramli dalam iklan tu. ni main bola pun level-level Pert. jadi keeper pun sayur. apa pun tak boleh pakai la ko ni!"

"eh bapak dulu bukannya Newcastle ke? ni apahal tiba-tiba MU plak ni? bapak ni glory hunter betul la.." kadang-kadang Samad kuat menjawab.

"eh menjawab pulakkk ko Samad ko! ko jangan sampai aku kamehameha muka kau Samad!!" ugut Razif yang semakin berang.

"Dah la tu bang. Samad tu bukannya tak stadi langsung Katy tengok. dia dah cuba sedaya-upaya tapi dapat nombor corot jugak. dah itu rezeki dia tuhan bagi. tak payah la nak mengamuk sangat. udah-udah la tu bang," Katy mencelah bertindak sebagai bekap kepada Samad.

"yang Katy ni dari dulu tak sudah-sudah nak membekap si Samad ni apahal? mana la tak makin bengap budak ni jadinya. naik lemak!" saun Razif balik.

"Katy ultra Samad. abang apa tau?" balas Katy.

9 comments:

Pert Doherty said...

Rahmat ni sultan bolo ke?

ayob said...

Rahmat siapa?

Pert Doherty said...

baca Razif

Kepala Manchis said...

macam babi kelako kau samad.

ayob said...

kejap abah kejap bapak. bersepah samad ni bebual

Kepala Manchis said...

diam ah

engineer on site! said...

Main bola level2 pert?..
Gua paling nk gelak part ni.. Sayur betol...

Pert Doherty said...

babi

wajibtayang said...

Samad boley kuar power tak kalo buat tgn pangkah?