Saturday, May 15, 2010

sawit

'Nyawit' adalah istilah tidak rasmi sebahagian besar penduduk Batu Pahat yang membawa maksud 'memetik kelapa sawit' atau 'mengait kelapa sawit' (menggunakan sabit). Ada juga yang menggunakan istilah 'motong' (memotong buah) iaitu memotong batang sawit supaya buah kelapa sawit jatuh ke bawah. Cukuplah dengan definisi.

Setelah sekian lama aku meninggalkan scene menyawit, hari ni aku dipaksa melakukan semula perbuatan yang mendatangkan penat nak meninggal itu. Ada juga orang kampung sebelah aku yang meninggal akibat kepalanya dihempap kelapa sawit yang sedang jatuh dari ketinggian kira-kira 4 meter di atas pokok.

Sejak darjah 4 lagi aku mengikut bapak aku pergi nyawit di kebunnya. Bapak aku bukanlah pesawit tegar. Namun bagi seorang orang kampung yang true, berkebun adalah satu kewajipan. Termasuklah aku sepatutnya. Kebun seluas 4 ekar itu beliau warisi dari arwah bapaknya iaitu atuk kepada aku yang datang dari Sulawesi. Kebun yang dulunya ditanam pokok getah ditebang oleh bapak aku semasa aku tadika untuk ditanam kelapa sawit. Jadi, masa aku darjah 4, pokok-pokok itu pun mula membuahkan buah kelapa sawit, bukan buah epal. 3 tahun lepas tu, aku pergi melanjutkan pelajaran sebagai tingkatan 1 di sekolah asrama di Kluang. Jadi, aktiviti menyawit aku menjadi semakin jarang-jarang.

Hari ini, iaitu 13 tahun kemudian, aku keluar ke kebun seawal jam 9 pagi dengan pakcik sebelah rumah aku iaitu abang kepada bapak aku. Malas bodoh nak pegi. Tapi aku gagahkan juga berbekalkan air sirap dan pisang goreng.

Dalam perjalanan ke kebun yang terletak di Kampung Parit Haji Rais itu, aku menunggang motor dengan membawa sabit melalui depan Kampung Parit Lapis Baru (sebelah kampung aku). Ada court futsal tepi sungai. Lepas tu ada budak-budak UTHM (termasuk nad) tengah senamrobik. Program anak angkat la tu. Nasib baik aku tak ada hati nak join program-program macam tu. Kalau tak, tak pasal-pasal aku jadi anak angkat kat kampung sendiri pulak kang.

Sampai kebun je terus kerja. Baru setel satu ekar yang pertama, aku dah pancit gila babi. Kelapa sawit tu kalau takat berat budak darjah 2 tu ok lagi, ni siap ada berat abang budak darjah 2 lagi. Ini la akibatnya lama sangat tak nyawit. Masa darjah 4 dulu rilek-rilek je aku nyawit. Bulan puasa pun aku tahan. Ini dia punya penat macam, katalah kau player bola, lepas tu kau injured 18 bulan. Baik-baik je injured, dengan kau tak match-fit, terus je lenjan main kuarter final Champion League lawan Barcelona. Mana tak pancit.

Lepas setel satu setengah ekar, aku rilek-rilek kejap. Tengok semut beratur jalan atas tanah. Tiba-tiba nampak tapak khinzir. Merata-rata pulak tu. Babi betul la khinzir ni. Kalu suci takpe. Ini dah la najis mughalazah, main-main kat kebun bapak aku pulak. Menyusahkan masyarakat Islam setempat betul. Siap ada tapak khinzir kecik gila. Mesti mak khinzir bawak baby khinzir jalan-jalan. Kau ingat comel? Babi betul.

Akhirnya setelah berhempas-pulas selama 4 jam setengah, setel juga akhirnya. Sawit-sawit terakhir tu, aku angkat separuh mati baru boleh naik. Sampai macam nak pitam. Tenaga aku dah habis langsung. Balik-balik rumah, lepas makan aku terus jalan (tidur). Bangun-bangun je rasa macam nak demam, membuatkan maruah aku sebagai orang kampung yang true sedikit tercalar.

8 comments:

fatyn said...

comel. comel gila BABI. haha. sawitlah ayob! (caralah ayob!)

Chent@ said...

ayob skodeng nad senamrobik...hahaha:D

nad said...

eyh? mane ika taw nad senamrobik?

Chent@ said...

ika skodeng.hihihi..xdela..bca kt entry ayob 2la..

nad said...

owhh...hahaha...ptt la..
nad join program anak angkat..
pastu ade senamrobik plak..seblah ngn kampong ayob..hehe

ayob said...

fatyn: kau pun sawit (cara) jugak apa.

ika: ha'ah aku skodeng. skodeng bawak sabit. agak-agak nak muntah dengan gerakan-gerakan senamrobik tersebut, aku sabit sorang-sorang termasuk ketua kampung sekali.

nad: lain kali masuk kampung bawak kelambu, ok? bukan takat nyamuk, biawak pun banyak.

nad said...

ayob: ala..leceh la nak bawak kelambu..tapi aku pelik..apesal aku sorang je yg paling haru..org len rilek2 je kene gigit nyamuk pon..tang aku plak bukan men lagi bintat2 die..

Chent@ said...

nad: 2 drah manis namanye..nyamuk jantan y gigit...2 blum ayob..hahaha..